Salamander duo

”Välkommen till ett kombinerat föredrag och konsert med judisk historia och kultur som tema, med vacker och känslosam levande musik som framförs av Salamander Duo!

Föredraget följer judarnas historia från deras tidigaste ursprung i östra Medelhavsområdet till idag och handlar bland annat om judarnas samröre med majoritetsbefolkningarna i de områden där de levt, deras rika bidrag till kultur och vetenskap samt om antisemitismens framväxt och utveckling. Fokus ligger på de ashkenasiska och sefardiska judarnas historia men andra mindre kända judiska befolkningsgrupper med rötter i antiken kommer också att föras på tal, till exempel de persiska, indiska, etiopiska och kinesiska judarna.

Föredraget har skrivits och hålls av Jonas Liljeström (fiol och sång), som är musiketnolog utbildad vid Göteborgs universitet och själv har delvis judiskt påbrå. Andra halvan av Salamander Duo utgörs av Marita Johansson på sång och gitarr. Hon har sjungit och samlat folkvisor sedan tidigt 90-tal, förutom judiska sånger även exempelvis romska sånger från Ryssland och Östeuropa. Salamander Duo är en miniversion av trion Salamander.

Mer information om Salamander Duo finns här:

https://www.liljansmusik.com/sv-SE/grupper/salamander-duo-45584160″