Spöket i Köket

Spöket i Köket har utmärkt sig som en ny folkmusikalisk urkraft på den skandinaviska musikscenen. Ett svenskt/danskt/belgiskt folkfusion-storband med sällan skådad partypotential!

Spöket i Köket band 2019, Fotograf: Annika Marmén

Spelar på lördag kl 00:30 i Värmekyrkan

Hanterar lika väl skira visor och polskor som käftsmälliga reels och schottisar. Lika väl hångelballader som umpa-bumpa.

Mycket har sagts om Spöket; gangstafolk, lounge/rave, barnmusik för vuxna, ett kärleksbarn mellan besinningslöst rave och raj-raj på logen, mm. Bandet har gjort otaliga konserter omkring i Sverige och Danmark, på såväl de största folkmusikfestivaler som Tønder festival, Korröfestivalen och Godtfolk festival, som pubar, nattklubb, kafé och även kyrkor.

Nominerade till årets nykomling på Folk- och Världsmusikgalan -17, och släppte debutalbumet Den nya spisen samma år.

I April -19 släpptes Spökets andra album, Château du garage, en liten kakafoni av hembränd folkmusik i storbandsformat lever upp till alla dessa förväntningar. Det är lika vårdslöst skrikigt som bländande skickligt, lika våldsamt som medhårs. De tio musikerna spelar på tjugo instrument och sjunger på fyra språk, hälen solitt nedstampad i traditionell musik och tårna spretandes ut i manouche-jazz á la Zaz, fusion á la Snarky Puppy, heavy metal á la Hoven Droven och Hedningarna, och en stor dos avant-garde pop á a Frank Zappa.

Musiken är ur nordiska och kanadensiska folkmusiktraditioner och från egna låtar i traditionell stil. Allt arrat för Spökets sättning, vilket bäst beskrivs som ovanligt hipp bordunorkester med funkblåssektion.

English version

Spöket i köket (Ghost in the kitchen), is the heaviest folkbigband in the Nordic. A Swedish/Danish/Belgian lounge-rave orchestra gathering dancing tunes and ballads from the Nordic and Canadian tradition, as well as from their own heads.

Ten musicians on twenty instruments provide a wide variety of sounds, enabling the individual backgrounds of each member to shine through, while together creating a bigger whole. Styles such as manouche-jazz and heavy metal will not go unnoticed in soundscape of traditional music.

The band started out in 2015, making a 20-concert tour in four weeks the first summer, and their first record ”Den nya spisen” (The new stove), netted them a nomination for newcomer of the year at the Swedish folk- and world music gala of 2017.

April of 2019 saw the release of their second album Château du garage, which they already predict will be a good year; a small catastrophony that will leave nobody sitting still, or without a smile.