Kurser

Danskurs för nybörjare: festivaldans!

För de som vill lära sig grunderna och dansa till de tävlande under Studentspelmanslags-VM bjuder vi in till nybörjarkurs i festivaldans på fredagen. Som ledare har vi Björn Ekman och Linnéa.

Inga förkunskaper krävs, och man får en fin uppvärmning innan VM kickar igång!

Det är roligare att dansa till musik! Så en spelman är ett bra tillskott. 

Torgny Lundberg har sitt musikaliska ursprung i den östgötska traditionen och med spel till dans som huvudgren. Favoritrepertoaren utgörs framför allt av 16-delspolskor från när och fjärran men naturligtvis med fokus på den Östgötska slängpolskan, den ädlaste av polskor. Genom att gräva i notsamlingar efter gamla låtar och hitta egna sätt att tolka dem påsar en egen unik repertoar uppstått.

Fredag 18.00 Stora Värmekyrkan

Danskurs med Anna Öberg och Jonas Brandin 

Dans

Nybörjarkurs i dans

På ett lekfullt sätt lär Anna Öberg ut grunderna i polska. Jonas Brandin spelar. Ingen förkunskap krävs.

Fortsättningskurs i dans

Det här är kursen för dig som redan har dansa lite folklig dans tidigare och vill fördjupa dina kunskaper i polska. 

Anna Öberg är sedan 2011 huvudlärare i folklig dans vid Malungs Folkhögskola och har under åren undervisat på mängder av kurser och workshops både inom och utom Sverige. Som dansare och koreograf har Anna turnerat internationellt och nationellt sedan 2006 och hennes konstnärliga arbete har bla visats på scener som Dansens Hus, Norrlandsoperan, Dalateatern och Scenkonst Sörmland för att nämna några.

Jonas Brandin, en spelman från Boda som sedan hösten 2018 är fiollärare på Malungs Folkhögskola. Han undervisade på Bollnäs Folkhögskola 2003 – 2018 och har de senaste 12 åren arbetat med Västanå Teaters produktioner både i Berättarladan i Sunne och på turné.

Dansworkshop avancerad: Lördag 11.30-13.00 – Västra Värmekyrkan

Dansworkshop grundkurs: Lördag 14.30-16.00 – Västra Värmekyrkan

Dansworkshop med Balladforum

En sång, en saga, ett partytrick!

Vår dans ringlar till tidlösa, berättande ballader som vi sjunger tillsammans. Slaka Balladforum är gänget som träffas regelbundet och laborerar med såväl den rika balladtraditionen från Slaka utanför Linköping som med ballader från olika regioner och kulturer. Nu bjuder de in till balladernas grymma, ljuvliga värld där alla är välkomna. 

Lördag 13.00 – Östra Värmekyrkan

Sångworkshop

Prestigelös och lättillgänglig sånggemenskap väntar på den här sång-workshopen med Ann-Sofi Nilsson från Malungs folkhögskola. Vi börjar med lite uppvärmning och röstövningar och sedan blir det trall, visor och enkel stämsång.

Ann-Sofi Nilsson från Malung har sjungit och dansat sedan barnsben. Hon älskar enkelheten och friheten i folkmusiken men backar inte för röstliga utmaningar. Ann-Sofi vill att sång ska kännas naturligt och okonstlat både för utövaren och lyssnaren. Rösten ska vara ett lättillgängligt redskap för att få uppleva musik och sånggemenskap och det vill hon förmedla med sin undervisning!


Lördag 12.00-13-30- Arbetes museum Biblioteket, vån 4

Spelworkshop

Vill du spela med röj, klös och ös? På denna workshop trimmar vi party-viben genom att spela riviga låtar och ta reda på HUR vi spelar dem så att taket lyfter. Vi utgår ifrån fiolen men alla instrument är välkomna.

Magdalena Eriksson från Ångermanland är musiker, spelman, kompositör och en av fiollärarna på Malungs folkhögskola. Hon har bland annat turnérat med Västanå teater, släppt album med både traditionell och nutida svensk folkmusik och jobbat som musiker på Stadsteatern i Stockholm. 

Lördag 10.30-12.00 – Arbetets museum, Biblioteket våning 4