Kviga – Arbetssånger

Trion Kviga spelar en föreställning med arbetsmusik som har ljudit i gruvan till fäbod, till sjöss och i hemmet.
Lommen slår, hammaren klingar mot städet; i fjärran hörs gruvan spränga sig ned i berget. I tomrummet däremellan hördes musiken. Då som nu binder den samman människor i gemenskap. Men vad hörs i tomrummet numera? Ljudlandskapet har ändrats och en stor del i vardagen: arbetsmusiken, är ej längre i bruk. Vart har den tagit vägen?


Projektet Arbetssånger startades med en vision av Mikael Marin på Kungliga musikhögskolan hösten 2018. Arbetet bestod i ett samarbete med Svenskt visarkiv samt gästföreläsare. Projektet mynnade ut i en stor produktion på LÅT! 2019, samt en skivinspelning.


Vi har valt att ta projektet vidare som trio. Vi har gjort musiken till vår egen, där stämsången har en viktig roll och möter gitarrer och folkliga flöjter.


Toppen och botten, på sång och bas, hör vi Ida Hellsten. Efter några års villovägar i jazzen har hon återvänt till sin originalgenre och studerar folksång kandidat på Kungliga
musikhögskolan.


Med många strängar på sin lyra är Lovis Jacobsson gruppens knäppinstumentalist. Med bl.a. gitarr, cittern och ibland lite spelpipa är hen en groovemaskin som lyfter det mesta. Efter flera år på olika folkhögskolor studerar hen nu en kandidat i folkmusik på cittern vid Kungliga Musikhögskolan.


Nina är multiinstrumentalist och sångerska med en internationell karriär som barockmusiker bakom sig. Den tidiga musiken har nu ersatts med folkmusik och egna genreöverskridande projekt. I Kviga spelar hon på svenska traditionella flöjter såsom härjedalspipa och sälgflöjt och sjunger.


Denna musikföreställning är kulturellt och historiskt allmänbildande och ger oss en glimt av en annan tid, ett annat sätt att leva. Innan alla levde med inspelad musik och lurar i öronen, sjöng man tillsammans i vardagen. Här är det som finns kvar.