Klintetten

klintetten band

Vi är en östgötsk spelgrupp som har spelat i ca 25 år. Repertoaren består av traditionell folkmusik från olika delar av Sverige, främst polskor men också gammeldans. Vi spelar till dans och gör också dans- och spelföreställningar, konserter och kurser i dans och spel. Både musiken och dansen spelar huvudrollen. Klintetten består av ca 15 medlemmar, spelmän och dansare, och instrumentsättningen är fioler, altfiol, dragspel, cittra och bas. Flera av medlemmarna i gruppen är förutom spelmän också duktiga dansare. Det finns flera riksspelmän i gruppen. Medlemmarna har olika musiktraditioner, så vi spelar musik inte bara från Östergötland utan även Skåne, Småland, Dalarna, Värmland, Jämtland etc.

Vi har varit på olika utlandsturnéer; USA, Frankrike, Norge, Danmark och flera gånger på en dansfestival i Vialfré i Italien. Annars spelar vi mest till dans och har föreställningar i Sverige.

Klintetten har spelat in fyra CD, musiken finns bland annat på Spotify.

English version

Klintetten is a Swedish folk music group based in the County of Östergötland, south east of Sweden.

The repertoir consists of traditional folk music from different parts of Sweden, mainly polskas but also “gammeldans” – schottis, waltz and polka. Both music and dancing are very much in the center.
We play for dancing and we also do dance performances, concerts and workshops in dance and music. Some of us are “riksspelmän” and several of us also good dancers. Klintetten consists of 13 members, musicians and dancers, and the instruments are fiddles, viola, accordion, base and zither.

Klintetten has made different international tours; to the USA, France, Norway, Denmark and several times to Italy at the dance festival in Vialfré. Mainly we do concerts, performances and play for dancing in Sweden. To top it off we also have recorded four CDs.